Sisustussuunnittelun lähtökohdat

Sinulla voi olla edessäsi uuden omakotikotalon, iäkkäämmän kerrostaloasunnon remontin tai yhden huoneen remontin suunnittelu. Seuraavassa tekstissä annan sinulle kaksi vinkkiä, joiden avulla kodin sisustussuunnittelu lähtee käyntiin, olipa kyse minkälaisesta tilasta tahansa.

Asiaa voidaan käsitellä lukemattomasta eri suunnasta, mutta tässä haluan erityisesti nostaa esiin, kuinka lähteä liikkeelle, kun suunnitellaan itselle toimiva koti. Kaikki alkaa sinun ja perheesi tarpeista. Erityisesti pitkäaikaista kotia suunniteltaessa kannattaa suunnitteluun käyttää aikaa. On hyvä myös pitää välillä luovia taukoja suunnittelusta sekä keskustella ääneen lähipiirin kanssa vaihdellen ajatuksia ja ideoita.

On hyvä jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon kodin muunneltavuus. Yleisesti ottaen säilytysratkaisuja sekä irtokalusteita on helppo muokata, kunhan ne suunnitellaan fiksusti.

Kuka kodissa asuu?

Tällä tarkoitan nimenomaan tarkempaa ajattelua sen suhteen, että millaiset toiminnot ja ratkaisut palvelevat juuri teitä jokaista. Ketä teillä asuu? Minkä ikäisiä olette tällä hetkellä? Mitä luonteenpiirteitä teillä on? Mitä harrastatte? Onko erityispiirteitä, jotka vaativat huomioimista? Vaikuttaako lähipiiri suunnitteluun? Tarvitseeko suunnittelussa huomioida työelämän tarpeita? Kuinka pitkään tämän hetken tiedolla haluatte kodissa asua? Lapset kasvavat. Lemmikkieläimet kasvavat. Henkilömäärä kodissa voi muuttua. Aikuisten arki muuttuu ja vaihtaa muotoaan vuosien kuluessa eteenpäin. Tarvitseeko huomioida esteettömyyttä?

On hyvä jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon kodin muunneltavuus. Yleisesti ottaen säilytysratkaisuja sekä irtokalusteita on helppo muokata, kunhan ne suunnitellaan fiksusti. Mieti voisiko muunneltavat asiat olla sellaisia, jotka voisit itse tehdä tai rakentaa tulevaisuudessa. Jos pääset vaikuttamaan kodin pohjakuvaan, tämä taustatyö on erittäin tärkeää.

Millainen tunnelma?

Millaisen tunnelman haluat kotiin? Mikä olisi yleinen tunnelma? Millä adjektiiveillä kuvailisit kotiasi? Tunnelma voi vaihdella myös eri tilojen välillä. Mieti missä sinä viihdyt? Minkä tuntuisista materiaaleista pidät? Tunnelmaa luodaan useilla eri tekijöillä sisustamisessa. On tärkeää, että tiedät mitä haluat. Sen jälkeen on helpompaa suunnitella työkalut ja ratkaisut, joilla haluttu tunnelma tehdään.

Tilan käyttö, kiintopisteet, näkölinjat, valaistus, mitat, mittasuhteet, värimaailma, symmetria, materiaalit sekä yksi isoimmista tekijöistä, joka on kaikessa mukana; sisustuksen punainen lanka.

Kirjoita ylös itsellesi vastauksia ja ajatuksia yllä oleviin asioihin. Ensin on hyvä kartoittaa taustatekijät ja lähtökohdat, sen jälkeen itse suunnittelu onkin huomattavasti selkeämmällä pohjalla. Koti on paikka, jossa voit hengähtää. Mieti siis rauhassa. Suunnittele rakentaminen tai remontointi ajan ja ajatuksen kanssa. Se on sinun kotisi- sisusta siis oman makusi mukaan. Idearikasta taustatyötä suunnitteluun!

Aino Heikkilä /Kotiko Design


Voit myös varata minulta ajan ilmaiseen 30 minuutin kartoitukseen,
jossa voimme yhdessä selvittää miten voisin sinua parhaiten auttaa.

Edellinen
Edellinen

Kaksi isoa virhettä keittiösuunnittelussa

Seuraava
Seuraava

Kuinka valita oikea valkoinen