Kuinka valita oikea valkoinen

Millainen on hyvä valkoisen sävy sisustuksessa? Kuulen aika usein maalisävyn valinnassa olevan haasteista. Varsinkin valkoisien seinien tarkan maalisävyn päättäminen on vaikeaa. Haluan auttaa ja antaa hieman taustatietoa sekä pari vinkkiä, mitkä voisivat olla toimivia sävyjä.

Kuluttajille on käytössä kaksi selkeää erilaista värijärjestelmää:

NCS- järjestelmä sekä Tikkurilan oma Symphony-värijärjestelmä. Teknos käyttää tätä maailman laajuista NCS-järjestelmää, mutta kuluttajille saattaa olla tutumpi Tikkurilan järjestelmä. Varsinkin eri sävyjen kuluttajanimet jäävät helpommin mieleen, kuin värikoodit.

Valkoisen sisustuksen haasteet

Isoin huoli valkoisten värien suunnittelussa on teollisuuden käyttämä listavalkoisen sävy (NCS S 0502-y). Se on keltaisen valkoinen. Tikkurilan vastaava sävy löytyy koodilla F455. Jos et aio erikseen maalata listoja tai tilata niitä sekä ovia puhtaan valkoisina, ota tämä asia huomioon miettiessäsi valkoisen eri sävyjä. Mielestäni on hyvä pysytellä värimaailmoissa, joko viileissä tai lämpimissä väreissä. Valkoisen sävyn on oltava hieman murrettu. Vitivalkoinen tai niin kuin minä itse tykkään sanoa, neonvalkoinen ei ole ikinä hyvä ratkaisu. Kaikki muu neonvalkoisen ympärillä näyttää likaiselle. Tämän vuoksi on ajateltava kokonaisuutta. Ympäröivää sisustusta sekä kalustusta.

Viileä vai lämmin valkoinen?

Jos on mahdollista niin vältä todella puhtaan valkoisia sävyjä, koska ne ovat haastavia muun vaalean sisutuksen kanssa.

Viileä vai lämmin valkoinen

Yleisesti puhutaan aika paljon viileistä ja lämpimistä väreistä. Ymmärrätkö sinä mitä ne tarkoittavat? Olen törmännyt aika paljon tähän, ettei värejä välttämättä osata hahmottaa ovatko ne minkä sävyisiä. Se ei haittaa ollenkaan. Jos tuntuu, että kaipaat asian kanssa apuja niin onneksi on olemassa ammattilaisia. Suunnittelijat sekä myyjät auttavat mielellään sävyjen haasteissa.

Kuvittele minkä sävyiseltä valkoiselta kirpeä, tuore pakkaslumi vaikuttaa. Sellainen kimalteleva ja hohtavan valkoinen. Se on viileän valkoisen sävy, koska se taittaa enemmän siniseen. Toinen ääripää voisi olla kalkkisen väriset valkoiset talot Etelä-Euroopassa ilta-auringon aikaan. Silloin valkoisen sävy on aika punertava eli lämmin. Valon värisävyyn vaikuttaa myös aika paljon, kuinka me nähdään värit. Valo tukee valkoisen eri sävyjä. Tämän vuoksi olisi hyvä ottaa huomioon myös tilan ikkunoiden ilmansuunnat. Aamuauringon valo on viileämmän sävyinen kuin ilta-aurinko.

Raikas sekä lämmin valkoinen

En ole päässyt vielä edes asiaan ja luulen, että olen jo sekoittanut useamman lukijan pään. Yritän yksinkertaistaa asiaa. Jokin aika sitten viileät sävyt olivat käytetympiä kuin lämpimät. Nykyään sisustukseen yritetään tuoda enemmän lämpöä ja kodikkuutta. Tämän vuoksi haluan tuoda esille muutaman vinkin raikkaan ja lämpimän valkoisen löytämiseksi. Jos on mahdollista niin vältä todella puhtaan valkoisia sävyjä, koska ne ovat haastavia muun vaalean sisutuksen kanssa. Näitä ovat esim Paperi F497 sekä NCS S 0500-N.

On olemassa myös Tikkurilan valkoinen, joka on Tikkurilan kehittämä valkoinen nimenomaan listavalkoisen kaveriksi.

F486

Tällä sävyllä ei ole kuluttajanimeä. Vielä. Koen, että tämä sävy voisi olla tykätystä Paperin sävystä hieman turvallisempi sävy. Se on hieman murretumpi, mutta edelleen erittäin raikas. Aika neutraali, ei selkeästi lämmin, mutta ei kylmäkään. Itse koen tämän todella hyväksi haastajaksi Paperille. Suosittelen kokeilemaan jos kaipaat neutraalia ja täysin valkoista sävyä.

F485 Damasti

Tämä on hieman edellistä tummempi, mutta lämpimään suuntaan. Edelleen super valkoinen. Saanut kuluttajanimensä ylellisen silkkikankaan mukaan.

F484 Kalkki

Tämä on näistä kolmesta lämpimin ja kermaisin. Otathan edelleen huomioon, että jos näitä vertaillaan listavalkoiseen, niin nämä kaikki ovat silti raikkaita valkoisia. Tätä voisi pitää hyvänä yleisvalkoisena.

Lisätietoja

On olemassa myös Tikkurilan valkoinen, joka on Tikkurilan kehittämä valkoinen nimenomaan listavalkoisen kaveriksi. Se on Kalkista hieman punertavampi. Jätin sen tästä listasta pois, koska halusin jakaa muutaman erikoisemman toimivan perusvalkoisen.

Paperi sävy on asteen verran vaaleampi kuin saman sävylastun maalarinvalkoinen (Höyry G497).

 

Onnea kivan valkoisen sävyn etsimiseen! Muista, että täydellistä valkoista ei olekaan!

Aino Heikkilä /Kotiko Design

Edellinen
Edellinen

Sisustussuunnittelun lähtökohdat